Gebelik Öncesi Danışmanlık
İdeal olan gebe kalmadan önce kadın doğum uzmanına başvurulmalı, jinekolojik muayene olunmalı ve yapılması gereken tahlilleri yaptırmaktır.
Jinekolojik muayene de yumurtalıkların (overlerin) ve rahmin (uterusun) durumu değerlendirilmelidir. Yumurtalık ve rahimde herhangi bir kist veya kitle varsa uygun tedavi yapılır. PAP smear dediğimiz rahim ağzı kanseri tanısı için sürüntü alınmalıdır. Yapılan vajinal ultrasonografi sonrasında anne adayına hangi günlerde gebelik şansının daha yüksek olduğu söylenebilir.
Yapılacak kan testlerinden biri TORCH testi dediğimiz toksoplazma, rubella cytemegalovirüs ve herpes simplex gibi enfeksiyon etkenlerinin baş harflerinin kısaltılmasından oluşan bir testdir. Bu enfeksiyonlar gebelik öncesi tesbit edilirse daha detaylı testler yapılması gerekir. Gerekirse gebelik öncesi tedavisi de yapılır. Ayrıca kan testi olarak hepatit testi, tam kan, açlık kan şekeri, Tiroid bezi, böbrek ve karaciğer fonksiyonları bakılmalıdır. Tiroid bezinin fonksiyonları bozuk ise tedavisi planlanır. Tiroid hormonunun bozuklukları gebelikte çok önemlidir. Tiroid hormonu az veya çok çalışıyorsa tedavisi planlanır. Hepatit B aşısı yoksa hepatit B aşı planlanır. Anne adayı kızamıkçık (rubella) geçirmemiş ve aşısı yok ise en az 3 ay önce kızamıkçık aşısı yapılmalı. Kızamıkçık (rubella) aşısı canlı aşı olduğu için bu 3 ay içerisinde gebe kalınmamalı. Bu kontroller yapıldıktan sonra, planlanan gebelikten 3 ay öncesi 400 mikrogram folik asit içeren vitamin kullanılması önerilir.
Gebelik öncesi yapılan rutin testler nelerdir? (bilinen başka bir hastalık yoksa)
Tam kan
Karaciğer fonksiyon testleri
Böbrek fonksiyon testleri
TORCH testi
Hepatit B, Hepatit C.
HIV
VDRL
D vitamini
B 12 vitamini
Gebelik Nedir? Nasıl gerçekleşir?
Gebelik, erkekten gelen meni içerisindeki sperm ile kadını yumurtasından çatlayan yumurtanın döllenmesi, döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesi ile başlayan ve bu esnada salgılanan hormonların etkisi ile vücutta değişikliklerin olduğu bir süreçtir. Gebelik süresi 37-40 haftadır.
Gebelik, korunmasız cinsel ilişki yaşayan bir çift de spermin yumurtayı döllemesi ile oluşur. Kadınlar ayda bir kez yumurtlar. Erkeklerde, sperm her boşalmada vardır. Düzenli adet gören kadın, beklenen adetinden 14 gün önceki gün yumurtlar. Yumurtanın yaşam süresi 24 saat, spermin yaşam süresi 72 saatdir. Bu nedenle, yumurtlama gününden iki gün öncesi ve 2 gün sonrası ki günlerde cinsel ilişki olursa gebelik şansı daha yüksektir.
Our address
Şirinyalı, Dostlar Apartment, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Muratpasa/Antalya