Ayrıntılı Ultrason Nedir?
Ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason, organ taraması hepsi aynı anlamda kullanılır. Normal gebelik takibinde gebeleri 18-22. haftalar arasında bebeğin ultrason da bütün organlarının beyin, kalp, kalp damarları, mide, karaciğer böbrekler, mesane yapısı taranır. Kemik yapısı, omurgası, plasentası (eşi) ve amnion mayinin ( bebeğin suyunun), göbek kordonunun ve doppler ölçümlerinin (kan akımlarının) detaylı ultrasonun yapıldığı bir muayenedir.
Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?
Ayrıntılı ultrason 18-22. Haftalar arasında yapılır.
Ayrıntılı Ultrasonu Kim Yapar?
Ayrıntılı ultrasonu; perinatoloji yan dal eğitimi almış kadın doğum doktorları, bu konuda deneyimli radyoloji uzmanları ve kadın doğum doktorları yapar.
Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Gerekli mi?
Ayrıntılı ultrasonu kadın doğum uzmanları olarak hepimiz yapıyoruz ancak ikinci bir kişi perinatoloji doktorunun da tekrar bakmasında fayda vardır. 18-22. haftalar arasında yapılmasının sebebi organ gelişiminin tamamlanması ve bebek çok büyümeden daha net değerlendirilebilmesidir. Ayrıca ultrasonda bebeğin yaşamıyla bağdaşmayan bir anomali veya hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tesbiti, gebeliğin sonlandırılması gerektiği durumlarda geç kalınmaması açısından da bu haftalarda yapılması gerekir Bebeğin bir bütün olarak değerlendirilmesi yapılır; kafa, yüz, omurga bütünlüğü, göğüs kafesi, kalp, karın ön duvarı, karın içi organlar, kol, bacak el ve ayaklar hepsi ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir.
Ayrıntılı Ultrasonla 4 Boyutlu Ultrason Aynı Mı?
Her iki ultrason da aynı cihaz ile yapılır. Aynı cihazda farklı teknikler ile bakılır.
4 boyutlu ultrason (renkli ultrason)da, bebeğin renkli görüntüsü, hareketlerini, bebeğin dış görüntüsünü, yüzü, kolları elleri, bacaklar ve ayakları net olarak görülür bu görüntüde aileleri mutlu eder. 4 boyutlu renkli ultrason ile bebek 12. haftadan itibaren çok net olarak izlenir. Bebeğin anne karnında yapmış olduğu hareketler eş zamanlı olarak görülür.
Ayrıntılı ultrason; gebeliğin 18-22. haftalar arasında iki boyutlu ultrason ile bebeğin beyni, gözleri, burnu, dudakları, yüzü, boynu, kalbi, akciğerleri, karın iç organları, omurga yapısı, kol, el, bacak ve ayak yapısının değerlendirilmesidir. Ayrıca bebeğin gelişiminin değerlendirilmesidir.
Ultrason Hangi Bilgileri Verir?
Ultrason gebelik takibinde kadın doğum uzmanlarının en önemli görüntüleme aletidir. Bebeğin canlılığını, gelişimi, iç organlarının durumu, bebeğin kilosu, sağlık durumunu bildirir. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu suyun (amnion sıvısı) miktarını, bebeğin eşi (plasentası), göbek kordonu hakkında bize bilgi verir.
Ultrason Bebeğe Zarar Verir Mi?
Ultrasonun anne veya bebeğe hiç bir zararı yoktur. Çünkü ultrason radyasyon içermez. İnsan kulağının duyamayacağı kadar yüksek ses dalgaları ile görüntü sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu yüksek ses dalgaları dokulara çarpınca geri yansır ve bu yansıma her dokuda farklı olur. Ultrasonun probu ( karında gezdirilen başlık) ile bu ses dalgaları gönderilir bu çarpan ses dalgaları prob tarafından algılanarak ekranda görüntü olarak izlenir.
Gebeliğin erken döneminde vajinal prob ile bakarız. Vajinal probun gebelik açısından hiçbir zararı yoktur. Bebeğe daha yakın olduğu için görüntü daha net olur.
Doppler ultrason cihazının içinde bulunan, bebeğin kan akımını değerlendirmek için kullanılan bir modaliterdir. Doppler ultrason yapmak bebeğe zararlı değildir. Ancak çok uzun süreli yapılmamalıdır. Çünkü bebeğin dokularında ısınmaya neden olur.
Bebeğin Kalp Atışları Kaçıncı Haftada Duyulur?
Anneler gebe kaldığı ilk andan itibaren merakla bebeğin kalp atımını duyacakları anı beklerler. Embriyoda dolaşım sistemi 17. günde oluşmaya başlar. Bu nedenle vajinal ultrason ile bebeğin kalp atımı çok erken dönemde görülebilir. Kalp atımı vajianal utrason ile, gebeliğin 5.-6. haftasında görülebilir. Karından ultrason ile bakıldığında bebek kalp atımı 7.-8.haftadan sonra görülür. Bebek kalp atımı görüldüğü andan itibaren, kalp sesini doppler ile duymak mümkündür. 6 haftadan küçük bebeklerde kalp hızı dakikada 80-100 olabilir. Doppler ile dinlenildiğinde bebeğin kalp atımı 120 ile 160 kez atması beklenir. 120atımın altına düşmesi, tehlike habercisidir. Özellikle 6-8 haftalar arasında bebeğin kalp atımının 90/dakikanın altında devam etmesi düşük riskini artırır.
Cinsiyet Ne Zaman Öğrenilir?
Anne ve baba adaylarının, gebeliğin başından itibaren en merak ettikleri ve onları heyecanlandıran bebeğin cinsiyetidir. Embriyo oluştuğu andan itibaren bebeğin cinsiyeti bellidir. Bebeğin cinsiyetinin kız veya erkek olması, yumurtayı dölleyen sperme bağlıdır. Anneden sadece X kromozomu alınır, babadan X veya Y kromozomu gelir. Babadan X kromozomu gelirse bebek kız, Y gelirse bebek erkek olur. Yani cinsiyet babadan gelen sperme göre belirlenir. Bebeğin dış genital organları 14. haftadan itibaren belirginleşir ve ultrason ile görülebilir. Ancak ultrason ile bebeğin cinsiyetini kesin olarak görebilmek için bebeğin 16. haftasını doldurması gerekir.
Bebeğin cinsiyeti için renkli ultrason gerekmez. Siyah beyaz ultrason ile bebeğin pozisyonu uygunsa, bacakları açık ise cinsel organı net olarak görüntülenir.
Our address
Şirinyalı, Dostlar Apartment, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Muratpasa/Antalya