Spiral nedir?
Spiral, en sık kullanılan ve uzun süre kullanılabilen korunma yöntemidir.
Spiraller yabancı cisim reaksiyonu vererek spermin rahim içinden geçip yumurta hücresini döllemesini ve döllenmiş yumurtanın rahim içerisine yerleşmesini engelleyerek gebeliği önler. Spiraller takıldıkları andan itibaren koruyuculuğu başlar.
Üç çeşit spiral var;
1-Mirena: Hormonlu Spiral. Progesteron hormonu salgılar. Bu özelliği sayesinde daha az kanamaya sebep olur. Anemisi (kansızlığı) olan hastaları tedavi eder. Endometrium (rahim) kanserinden korur. Ağrılı adeti önler. Mirena takılan kadınlar % 5 oranında adet görmeyebilir. Gebelikten %99 oranında korur.
2-Bakırlı Spiral (copper T, nova T, multiload). Bunların üstünde bakır olur. Koruyuculuğu 5 yıldır. Adet miktarını bir miktar artırır. Ağrılı adet olabilir. Koruyuculuğu %97.
3-Gynofix: Yeni nesil rahim içi araçtır. Çok küçük ve esnek yapısı sayesinde kadınların farklı boyutta olan rahimlerine uyum sağlar. Adet kanamasını artırmaz ve ara kanaması yapmaz. Doğurmamış hastalarda tercih edilir. Koruyuculuğu %99.5.
Rahim İçi Araç (Spiral) Ne Zaman Takılabilir ?
Rahim içi araç genellikle adetli iken uygulanır. Adetli iken hem rahim ağzı geniş olur, hem daha kolay takılır, hem de gebe olmadığınızdan emin oluruz.
RİA ( spiral) normal doğum veya sezaryenden 6 hafta sonra, muayenede bir engel yoksa takılabilir. Bu dönemde adetli olup olmamanız önemli değildir.
Düşük ve kürtaj işleminden hemen sonra takılabilir. Fakat bazan düşük veya kürtaj işleminden sonra rahimde parça kalabilir. Bu yüzden düşük veya kürtajdan bir ay sonra görülen ilk adet döneminde takılması daha uygundur.
Korunmasız bir ilişkiden sonraki ilk 5-7 gün içinde RİA ( spiral) uygulanabilir.
Rahim içi araç uygun kadınlarda gebelikten korunmak için güvenilir bir yöntemdir
Adresimiz
Şirinyalı, Dostlar apartmanı, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Muratpaşa/Antalya