top of page

Kürtaj

Kürtaj veya küretaj, halk arasında bebek aldırmak olarak bilinir. Kürtaj, evli ya da bekâr tüm kadınlara yapılabilir. Kürtajın kelime anlamı rahim içinden parça alınmasıdır. Op. Dr. Neslihan Hazar Antalya'da Kürtaj işlemini gerçekleştirmektedir.

Kürtaj Antalya
Kürtaj Nedir?

Kürtaj veya küretaj, halk arasında bebek aldırmak olarak bilinir. Kürtajın kelime anlamı rahim içinden parça alınmasıdır. Kürtaj sadece isteyerek bebek aldırmak değildir. Bazen düşük olduktan sonra rahim içinin temizlenmesi, bazen de ölü bebeği almak için yapılır. Boş gebeliği (anembriyonik gebelik) sonlandırmak için de uygulanır. Normal şartlarda dış gebelikte kürtaj yapılmaz, ama bazen dış gebelik tanısını koyabilmek için kürtaj yapılabilir. Materyal patolojiye gönderilerek tanı kesinleşir.

Kürtaj, gebe olmayıp çok kanaması olan, adet kanaması düzensiz ve uzun süren kadınlarda da, tanı ve tedavi amaçlı olarak uygulanabilir. Ultrasonografide rahim içerisinde düzensizlik, polip ya da duvar kalınlığında artma görüldüğünde de tanı ve tedavi amaçlı yapılabilir. İpi görülemeyen rahim içi aracı çıkarmak için de kürtaj yapılır. Menopozdan bir yıl sonrasında vajinal kanaması olan ya da menopozda rahim iç yüzü duvar kalınlaşması saptanan bayanlarda, tanı ve tedavi amaçlı yapılır. Bu kürtaja Probe Kürtaj denir. Bu durumlarda kürtaj ile alınan materyal muhakkak patolojiye gönderilir.

Kürtaj, evli ya da bekâr tüm kadınlara yapılabilir. Fakat kürtaj, bütün kadınlar için fiziksel ve psikolojik bir travmadır. Bu yüzden böyle bir durumda, kadınlara çok hassas olarak yaklaşılmalıdır. Onların endişelerini, kaygı ve korkularını anlamaya çalışmalı, ona göre gerekli hassasiyet göstermelidir.

Kürtajda Dikkat Ettiğim Hususlar

Kürtajda dikkat edilmesi gereken bir çok nokta bulunmaktadır.

Hastanın Mahremiyeti

Hastanın mahremiyetine özen gösteriyoruz. Kürtaj için gelen kadınlarda duygusal gerginlikler çok fazla oluyor. Bir taraftan istenmeyen bir gebelikten bir an önce kurtulma, diğer taraftan annelik içgüdüsüyle yaşanan duygusal travma ve suçluluk duygusu.

Duygusal Destek

Hastalarımızın bu durumu en az travmayla atlatmaları için onlara duygusal yönden rahatlatmaya ve destek olmaya çalışıyorum. Bazen çiftler korunmalarına rağmen gebelik olabileceğini, bu durumun bir daha yaşanmaması için nasıl etkili bir şekilde korunmaları gerektiği konusunda detaylı bilgilendirme yapıyorum.

Güvence veriyorum

Kürtaj sonrasında herhangi bir problemde bana ulaşabileceklerinin güvencesini veriyorum. 

Kürtaj Sonrası Dikkat Ettiğim Hususlar

Kürtaj sonrası 10 gün ilişkiye girilmemeli, küvet banyosu yapılmamalı, denize ve havuza 10 gün girilmemelidir.

Kürtaj sonrasında hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

-Kürtaj sonrasında kanamanın çok şiddetli olması
-Kürtaj sonrasında ağrı kesici kullandığınız halde alt tarafta şiddetli ağrı
-Kürtaj sonrasında vajenden gelen kötü kokulu akıntı
-Ateş (38 derecenin üzerinde)
-Kürtaj sonrasında 10 günü geçmesine rağmen kanamanın devam etmesi
-Kürtaj sonrasında 45 gün geçmesine rağmen adet olmama

Kürtajdan sonra yapılmaması gerekenler

– Kürtaj sonrası 10 gün ilişkiye girilmemeli
– Duş şeklinde banyo yapılmalı, küvet banyosu yapılmamalı
-Denize ve havuza 10 gün girilmemeli

10 gün sonrasında hala kanama var ise doktorunuza danışmalısınız!

Kürtaj sonrası

-Kürtajdan sonra 1-10 gün arası kanama olması normaldir. Bu kanama bazen hemen başlar, bazen de bir kaç gün sonra adet kanaması gibi olur. Bazen de sadece kahverengi lekelenme tarzında olabilir.
-Kürtaj sonrası ilk 1-2 saat bulantı ve kusma olabilir.
-Kürtajdan 1-2 saat sonra hafif gıdalar yenebilir.
-Kürtajın yapıldığı gün adetin ilk günü olarak kabul edilir. 25-40 gün sonrasında adet kanaması beklenir.
-Eğer kan uyuşmazlığı var ise, anne kan grubu negatif baba pozitif ise, kan uyuşmazlığı iğnesi 72 saat içinde yapılmalıdır.
-İlk 10 günde kesinlikle cinsel ilişki olmamalıdır.
-10 gün sonrasında olan ilişkide herhangi bir korunma yöntemi muhakkak kullanılmalıdır.
-Kürtaj sonrası gebelik testi hemen negatif olmaz, gebelik büyüklüğüne göre zaman içinde negatifleşir.
-Tıbbi nedenle yapılan kürtaj (ölü gebelik, boş gebelik) sonrasında en az 2 ay korunmalıdır.

Kürtaj işlemi sonradan anlaşılır mı?

Kürtajın üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra hastanın kürtaj olduğu, muayene ve ultrasonografi ile anlaşılamaz.

Kürtaj sonrası gebelikten nasıl korunmalıdır?

Kürtaj asla bir korunma yöntemi değildir. Bunu asla unutmamalıyız!

– Prezervatif (KONDOM): İlişkide erkeğin kullanması uygun bir yöntemdir.

-Doğum kontrol hapları: Kürtajdan hemen sonra kullanılabilir. Kürtajın yapıldığı gün adetin birinci günü kabul edilerek, o gün doğum kontrol hapına başlanılır. Doğum kontrol hapı kullanmakla ilgili bir riski yok ise, güzel bir korunma yöntemidir.

-Rahim içi araçlar (RİA): Kürtaj sonrasında bakırlı rahim içi aracı, mirena (hormonlu rahim içi aracı), gynefix hemen uygulanabilir. Fakat 25 yıllık tecrübeme dayanarak rahim içi araçları bir ay sonrasında uygulamayı tercih ediyorum. Kürtajın olduğu gün uygulandığında ağrı, kanama artabilir ve rahim içi aracın yerinden oynama şansı artar. Bu yüzden tercih etmiyorum.

Kürtaj riskleri nelerdir?

Kürtaj riskleri nelerdir , çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

Tecrübeli ellerde, uygun koşullarda ve uygun haftada yapılan kürtaj işleminde oluşabilecek risk oldukça azdır.

–Gebeliğin devam etmesi: Gebelik kesesi görülmeden veya çok küçükken yapılan kürtajlarda gebelik devam edebilir. Bu yüzden gebelik testi pozitif olsa bile kese görülmeden ve 5 haftalık olmadan kürtaj yapılmamalı. Yine kese görülmeden yapılan kürtajlarda dış gebelik atlanabilir. Bu riski yok etmek için gebelik kesesi görülmeden kürtaj yapılmamalıdır. Ayrıca bütün hastalar, müdahale sonrası ve 10 gün sonrası, muhakkak ultrasonografi ile kontrol edilmelidir.

–Rahim içinde kan birikmesi: İlaçla veya tekrar kanülle girilerek biriken kanın akması sağlanır.

–Rahmin zedelenmesi: Bazen plastik kanül rahim ağzından direkt sokulamaz. Böyle durumlarda metal alet ile rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Metal alet ile içeri girilirken rahim delinebilir, ciddi kanama olabilir ve rahmin alınması gerekebilir. Rahim ağzından plastik kanülle girilemediği durumlarda hasta bekletilir ve rahim ağzını yumuşatıcı ilaç verilir. Bu yöntem rahim ağzını yumuşattığı için rahmin delinme ve yırtılma riskini azaltır. Erken yapılan kürtajlarda bu risk oldukça düşüktür yok denecek kadar azdır. Gebelik haftasının büyümesi ile birlikte bu risk artar.

–Enfeksiyon riski: Steril ve uygun koşullarda yapılan kürtajlarda bu risk, minumumdur. Yine de bu riske karşı doktorunuz tarafından verilen uygun antibiyotik kullanılmalıdır.

–Rahim iç zarında (endometriumda) yapışıklık (Asherman sendromu): Kürtaj sonrası hasta “adet olmuyorum” der ise yapışıklık düşünülür. Önce hastaya siklik ilaç denenir yine adet olmazsa, histereskopi yapılarak hem tanı konulur hem de yapışıklıklar açılır. Bu durum genellikle eskiden küretle yapılan kürtajlar sonrasında veya geçirilen enfeksiyona bağlı olarak görülür.

Kürtaj riskleri nelerdir?

Kürtaj hakkında merak edilenler

Kürtaj için ülkemizde yasal sınır 10 haftadır.

Bebek aldırmak amaçlı kürtaj ne zamana kadar yapılabilir?

Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. Bu, son adet tarihinin ilk gününden hesaplanarak yapılır. Genellikle çiftler ilişkiye girdikleri günden veya yumurtlamanın olduğu günden hesaplama yaparlar ve yanılırlar. Bu yüzden muhakkak ultrasonografi yapılmalı, gebeliğin normal rahim içindeki bir gebelik olduğu, dış gebelik olmadığı ve haftası teyit edilmelidir.

Bebek aldırmak amaçlı kürtaj kimlere yapılabilir?

-On sekiz yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin onayı ve imzası ile kürtaj olabilir.
– On sekiz yaşından büyük ve bekar bayanlar kendi rızası ile kürtaj olabilir.
– On sekiz yaşında küçük, evli veya bekar bayanların, anne ve babalarının onayı ve imzası kürtaj için gereklidir.
-On beş yaşından küçük kızlar, ailelerinin izni olsa da, kürtaj olamazlar. Bu durum adli kuruma bildirilmelidir.
-Hasta acil kanamalı gelirse ve hayati tehlikesi varsa, kendi onayı yeterlidir.

Kürtajı Kim Yapar?

Kürtaj sadece Kadın Doğum uzmanları tarafından yapılır.

Hangi özel durumlarda kürtaj yapılmalıdır?

Gebelik anne hayatı için bir tehlike oluşturuyorsa kürtaj yapılmalıdır. Annenin ciddi bir kalp, böbrek, karaciğer hastalığı veya hipertansiyon nedeniyle kullanmak zorunda olduğu ilaçlar gebelik için zararlı ise, anne hayatı düşünülerek, gebeliğin sonlandırılması gerekir.

Bebekte, ultrasonografi, koryon villus biyopsisi (CVS) ya da amniosentez ile yaşamla bağdaşmayan bir genetik hastalık veya bebeğin yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir anomalinin tespitinde ya da ölü bebek saptandığında, sağlık kurulu kararıyla, 10 haftanın üzerindeki gebelikler tahliye edilebilir. Bu tür gebelik tahliyesine, terapötik (tedavi edici) kürtaj denir.

Kürtaj İşlemi nasıl yapılır?

Unutulmamalı ki, kürtaj ciddi bir işlemdir. O nedenle, öncesinde hastadan ayrıntılı bilgi almak gerekir. Hastanın geçirdiği ameliyatlar, alerji durumu, kullandığı ilaçlar (kan sulandırıcı iğne veya ilaç kullanıp kullanmadığı, aspirin gibi), kan grubu öğrenilmelidir. Eğer çiftin kan grubu bilinmiyorsa öğrenilmeli ve anne kan grubu negatif ve babanın kan grubu pozitif ise, 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır. Uyuşmazlık iğnesi sonraki gebelikler için gereklidir.

Kürtaj işlemi öncesinde hastaya ultrasonografi yapılır ve gebeliğin rahim içerisindeki yerleşim yerine ve haftasına bakılır. Sonrasında hasta jinekolojik masaya alınır ve detaylı bir pelvik muayene yapılır. Kürtajda lokal veya sedasyon anestezisi kullanılır. Lokal anestezi, kadın doğum doktoru tarafından yapılır fakat sedasyon anestezisi için anestezi doktoru gerekir. Sedasyon anestezisi için hastanın 4-5 saat aç ve kalması gerekir. Lokal anestezi kadın doğum uzmanı tarafından yapılır ve sadece rahim ağzı uyuşturulur. Lokal anestezide ne kadar uyuşturulsa da hasta, işlem sırasında bir miktar kasıklarda adet ağrısı gibi bir ağrı hisseder.

Eğer hasta bekârsa ve daha önce normal vajinal doğum yapmamışsa, sedasyon anestezisi tercih edilir. Sedasyon anestezisi bir anestezi uzmanı tarafından yapılır. Eğer sedasyon anestezisi uygulanacaksa hasta, 4-5 saat öncesinden aç ve susuz kalması konusunda bilgilendirilir. Bunun amacı, midenin boş olmasını sağlayarak, anestezi sırasında olabilecek bulantı ve sonrasında kusmayı ve mide içeriğinin akciğerlere kaçmasını önlemektir. Sedasyona başlamadan önce anestezi doktoru hastayı sedasyon anestezisinin nasıl olacağı konusunda da bilgilendirir. Hastanın kolundan damar yolu açılır. Genelde, işlem sırasında hastanın hissedeceği tek ağrı damar yolu açılmasıdır. Anestezi doktoru damardan sedasyon ilacını vererek hastayı uyutur.

Hasta litotomi pozisyonuna alınır, elle pelvik muayene yapılır ve sonrasında spekulum denilen özel bir alet ile vajen açılarak cervix (rahim ağzı) görünür hale getirilir. Vajen antiseptiklerle temizlenir. Sonrasında rahim ağzı, tenekulum denilen özel bir alet ile tutulup hafif çekilerek rahim düz konuma getirilir. Eğer lokal anestezi uygulanacak ise, lokal anestezi ilacımız cervix’e (rahim ağzına) enjekte edilir. Bazen rahim ağzı çok kapalı ise veya gebelik haftası büyük ise, rahim ağzını buji denilen özel aletler ile genişletmek gerekir. Sonrasında plastik, steril, ince olan kanül ile cervix’den (rahim ağzından) geçilerek rahim boşluğuna ulaşılır. Özel bir enjektör ile vakum tekniği ile negatif bir basınç uygulanarak, gebelik materyali enjektöre çekilir. İşlem bittikten sonra genellikle trans-vajinal ultrasonografi ile içerde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir. İşlem genellikle 5-15 dakika sürer. Hasta sedasyon anestezi aldıysa, hastanın tamamen kendine gelmesi yaklaşık 30 dakika sürer.

Eskiden kürtajlar, küret denilen keskin metal aletler ile yapılırdı. Şu an gebelik sonlandırılmasında sadece vakum kürtaj uygulanmaktadır. Bu küretleri biz, tanı (biyopsi) amaçlı yapılan kürtajlarda (probe kürtaj) kullanıyoruz. Ayrıca bazen ipi görülmeyen rahim içi araçların (RİA) çıkarılmasında da kullanıyoruz.

Sedasyon ile yapılan kürtajda hasta hiçbir şey hissetmez. Böylelikle hastamızın yaşayacağı ruhsal ve fiziksel travma en aza indirilmiş olur.

Kürtaj tecrübeli ellerde steril ve uygun şartlarda yapılmalı ve hasta, herhangi bir sorunda doktoruna kolaylıkla ulaşabilmelidir.

Kürtaj Antalya

Antalya’da muayenehanemde kürtaj işlemi yapmaktayım. Lütfen sorularınızı sormak için aramaktan çekinmeyin. Randevu almak için 0532 050 240 74 numarasıyla iletişime geçebilirsiniz.

Muayenehanem İsmet Gökşen cad  No:28/6 Şirinyalı Lara/Antalya.

Adresimiz

Şirinyalı, Dostlar apartmanı, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Muratpaşa/Antalya

Telefon

Mail

Takip et!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page