Polihidroamnios:Bebeğin suyunun fazla olması
Polihidramnios, rahim içerisindeki bebeğin, içinde bulunduğu amnion sıvısının normalden fazla olmasıdır.
Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2’sin de polihidramnios izlenir. Amnion sıvısının fazla olması anne içinde, bebek içinde risk oluşturur.
Polihidramnios, rahim içerisindeki bebeğin, içinde bulunduğu amnion sıvısının normalden fazla olmasıdır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2’sin de polihidramnios izlenir. Amnion sıvısının fazla olması anne içinde, bebek içinde risk oluşturur.
AMNIOTİK SIVI NE İŞE YARAR: Amnion kesesi ve sıvısı, bebeğin içinde rahatça hareket ettiği, yüzdüğü, gelişimini sağladığı yerdir.
Amniotik sıvı, bebeğin organlarının, kas ve sinir sisteminin, ektremitelerinin rahatça büyümesi için gereklidir. Dışarıdan gelen ses, basınç, darbe gibi uyarılara karşı bebeği korur. Bebeğin vücut ısısını ayarlar.
AMNIOTİK SIVISI (BEBEĞİN SUYU) NASIL OLUŞUR: Amniotik sıvının büyük bir kısmını bebeğin idrarı, daha az bir kısmı ise, bebeğin akciğerindeki sıvı ve burnundaki sıvı sekresyonu ile oluşur. Sıvının döngüsü bebeğin yutması ve plasental (bebeğin eşi) yüzeyden emilmesi ile devam eder.
POLİHİDROAMNİOS TANISI NASIL KONUR: Ultrason da amnion sıvısının ölçümü ile konur. Amniotik sıvı indeksi (ASİ) ölçümü, ultrason da 4 kadran da bulunan sıvının 250 mm’den fazla olması veya en derin cep ölçümü 80 mm’den fazla ise polihidroamnios tanısı konur.
Gebelikte polihidroamnios tanısı konursa, ilk adım dikkatli bir ultrason ile fetusda anomali taraması yapmak ve annede şeker hastalığının varlığını araştırmak gerekir.
POLİHİDROAMNİOS NEDENLERİ NELERDİR: -%50 idiyopatik yani bir nedeni yoktur. -Anneye bağlı en sık neden, şeker hastalığıdır. Gebelik öncesi olan diyabet veya gebelikte çıkan gestasyonel diyabet. Bebeğe bağlı nedenler ise: -Bebeğin yutmasını engelleyen anomaliler (yemek borusunun oluşmaması).
Kromozomal anomaliler (en sık nedeni trizomi 18, trizomi 21 ve trizomi 13’tür)
Merkezi sinir sistemi anomalileri, anensefali,
Solunum yolu anomalileri
Diyafragma hernisi (Özofagusa ‘yemek borusuna’ bası yapabilir)
Doğumsal kalp hastalıkları
Fetüste hidrops fetalis varlığı (İmmun veya non-immun)
Kan uyuşmazlığında, bebeğin etkilendiği durumlarda, (annenin rh -, babanın rh + olması)
Fetal anemi (bebekte kansızlık)
Fetusa ait enfeksiyonlar (konjenital enfeksiyonlar)
İkiz gebelik (ikizden ikize transfüzyon sendromu)
İskelet anomalileri
Torasik anomaliler
Nöromüsküler hastalıkları (yutma problemi yaratır)
Kalp yetmezlik
Plasentada koryoanjioma
Sakrokoksigeal teratom
Psödohipoaldosteronizm
Fetal batter sendromu
Fetal nefrojenik diabetes insipitus
POLİHİDROAMNİOSA BAĞLI RİSKLER NELERDİR? Karın çok büyüdüğü için, gebede nefes darlığı ve bacaklarda ödem olabilir.
Erken doğuma sebep olabilir. Polihidroamniosa bağlı karın gerginliği artar, bu da erken doğum ağrılarının başlamasına neden olabilir.
Su kesesi erken açılabilir. Ağrıların erken başlaması veya karın gerginliğe bağlı olarak su kesesinin erken açılması olabilir.
Bebekte geliş anomalileri ve kordon sarkması riski artar.
Plasentanın erken ayrılması (dekolman) olabilir.
Doğum sonrası, rahim kasılmasında sorun olabileceği için doğum sonrası kanama (uterin atoni) riski artar.
TEDAVİ: Polihidroamniosun şiddeti, gebenin durumu ve bebeğin durumuna göre değerlendirilir. Polihidroamnios şiddeti az ise tedaviye gerek yoktur, sık ultrason takibi yapılarak takip edilir. Diyabet olan gebelerin, kan şekeri kontrolü sağlandığında amnion sıvısı zamanla normal miktarına döner. Ciddi polihidroamnios da gebeye, bebeğin idrar miktarını azaltmaya yönelik ilaçlar verilebilir. Fakat bu ilaçlar 32 haftadan sonra kullanılmaz. Polihidroamnios şiddeti gebenin nefes almasını zorluyor ve karın gerginliği günlük yaşamı zorlayacak kadar çok ise, amnıosentezle (Amniodrenaj) amnion sıvısı boşaltılır. Polihidroamnios erken doğum kasılmalarına neden oluyorsa, bebek dışarda yaşama haftasına gelene kadar, kasılmalar durdurulmaya çalışılır.
Comments