Doğum
Gebelik sürecinde rutin muayeneler ile takip önemlidir. Gebenin ve bebeğin doğuma giden süreçte kontrollerinin yapılması, tarama testleri, organ gelişimi, kalp atım düzeni gibi pekçok parametrenin gözden geçirilmesi birçok açıdan değer taşır. Annenin doğuma hazırlanması, bebeğin anne karnından normal hayata geçişinin kolayca sağlanması bir kadın doğum uzmanı eşliğinde, uzmanın bilgisi, deneyimi ve rehberliğiyle olabilir.
Doğum planlamasında doğum şekline karar verirken kadın doğum uzmanı anneyi ve bebeği koruma amacı taşır. Ailelerin oluşumunda mucizevi bir yeri olan bebeklerimizin dünyaya gelişinde yüzlerce doğum hikayesine eşlik etmiş bir hekim olarak size de güzel bir anı bırakmak isterim.
Normal Doğum
Rahim ağzının açılmasına neden olan, şiddeti ve sıklığı giderek artan kasılmalarla beraber bebeğin doğum kanalı yoluyla dünyaya gelmesine normal doğum denir.
Normal vajinal doğumun üç evresi vardır.
1. Evre :Düzenli sancılarınızın başlamasından Rahim ağzının açıklığının tam olmasına (10cm) kadar geçen süre.
1. evre, 2 faza ayrılır:
Latent faz: Ağrıların başlamasından 4 cm olana kadarki dönemdir.
Aktif faz:4 cm den sonra düzenli ağrıların başlaması ve rahim ağzının tam açık olana kadar geçen dönemdir. Bu evrede genellikle düzenli aralıklarla gelen her sancı, rahmin kasılması, rahim ağzınızın açılmasına ve bebeğinizin aşağı doğru itilmesine neden olur.
2.Evre: Rahmin tam olarak açılması ile bebeğinizin doğuşuna (Çıkışına) kadar geçen süre. Birinci doğumlarda bu süre yaklaşık 50 dakikadır ikinci ve daha fazla doğum yapmışlarda bu süre yaklaşık 20 dakikadır. Epidural anestezi yapıldığında bu süre daha uzundur.
3. Evre: Plasenta ve eklerinin atılması. Bu süre yaklaşık 30 dakikadır. Daha uzun sürmesi anormal kabul edilir. Bu sürenin sonunda kanama kontrolü yapılır. Epizyotomi ( yani kesi ) ya da yırtıklarınız varsa dikilir.
NORMAL VAJİNAL DOĞUMUN AVANTAJLARI
Doğum eylemini an ve an yaşar bebeğin dünyaya gelişine tanık olursunuz. O anki mutluluğu birebir yaşar ve bebeğinizle özel bir bağ kurarsınız.
Normal vajinal doğumda bebek doğum kanalından geçerken doğum kanalının (vajenin) akciğerlere yaptığı bası nedeniyle akciğerlerdeki sıvının dışarı atılmasına sebep olur. Bu da yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı yaşanmamasını, nefesini daha rahat almasını sağlar. Sezaryenle doğan bebeklerde akciğerlere bası olmadığı için Yeni Doğanın Geçici Takipnesi ve Islak Akciğer adı verilen solunum sıkıntıları, vajinal doğuma oranla daha sık görülür.
Normal Doğumdan sonra iyileşme daha çabuk olur, birkaç saat sonra normal aktivitelerinizi yapabilirsiniz ve ağrı daha az hissedilir. Bu sayede bebeğinizi daha hızlı ve kolay emzirebilirsiniz.
. Hastanede kalış süresi daha kısadır.
. Normal vajinal doğum ile doğan bebeklerin bağışıklık sistemleri daha güçlü olur.
Rahminizdede bir kesi olmayacağı için sonraki doğumlarını da vajinal yolla yapma şansınız vardır.
• Normal vajinal doğum da ve sonrasında daha az kanama ve enfeksiyon olur.
Ancak !!! Normal doğum ile başlayan süreçte doğumun her aşamasında da anne veya bebekle ilgili acil bir durumda sezeryan doğuma geçilebileceği her zaman akılda tutulmalıdır.
Sezaryen Doğum
Bebeğin karından rahime yapılan kesi ile doğurtulması için yapılan ameliyattır. Anne adaylarının sezaryenle doğumu tercih etmelerinin nedeni, normal doğuma oranla bebeklerini daha hızlı bir şekilde doğurabilmeleridir. Kadınların daha geç yaşta evlenmeleri ve gebe kalmalari, infertilite sorunları , korku sezeryen oranını artırmıştır.
Sezaryen Hangi durumlarda YAPILIR
. Normal doğumun olanaksız ya da çok tehlikeli olduğu durumlarda anne adayı veya bebeğin hayatını kurtarmak, ya da normal doğum eyleminin güvenli olmadığı hallerde sezaryen önerilir. Bazı endikasyonlar sadece anne adayının bazıları da sadece bebeğin iyiliği için, diğerleri ise hem anne adayı hem de bebeğin iyiliği içindir.
• Bir önceki doğumun sezaryen olması
• Baş pelvis uyumsuzluğu
• Bebeğin yan, makat (popo)gelişi gibi prezentasyon bozukluğu
• Bebeğin sıkıntıya girmesi
• Çok iri bebek 4500gr üzeri veya çok küçük bebek 1500 gr dan az olması
• Çoğul gebelik (ikiz üçüz gebelik)
• Plasentanın ( Yani eşinin)rahim ağzında olması
• Plasentanın (eşinin) bebek doğmadan erken ayrılması
• Anne ile ilgili sistemik hastalıklar ( ileri dercede kalp hastalığı)
• Annede genital herpes ve HPV bağlı kondylom olması
• Geçirilmiş vajinal operasyonlar ve vajende kitle olması
• Bebekde doğumsal anomaliler ( gastroşisiz ve omfalosel)
• İleri anne yaşı
Sezaryen büyük bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle diğer karın ameliyatlarında görülen tüm komplikasyonlar görülebilir. Kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri, mesane yaralanması, pıhtı atması, anestezi ile ilgili komplikasyonlar görülebilir. Daha geç dönemde yapışıklıklara bağlı barsak tıkanmaları, bir sonraki gebelikte rahim kesi yerinin açılması. Sezaryen ile doğan bebeklerde akciğer problemleri daha sık görülür. Yenidoğan takipnesi ve ıslak akçiğer problemi normal vajinal doğuma göre 5 kat daha sık görülür.
Sezaryenda spinal , epidural veya genel anestezi uygulanır.
Epidural Anestezi ile Doğum
Epidural anestezi ile normal vajinal doğum ağrısız gerçekleştirilir.Ağrıların hissedilmemesi annenin sabrını ve dayanıklılığını artırır.
Normal vajinal doğumdan çekinmenize yol açan ağrılarınız engellenmiş olduğundan rahat bir doğum için fırsat elde etmiş olursunuz.
Epidural anestezi rahim ağzı yaklaşık 4 cm açıklığa eriştiğinde uygulanır. Epidural kateter oturur veya yan yatar pozisyonda bel bölgesinden steril bir şekilde özel bir iğne ile epidural aralığa girilerek yapılır. Epidural aralığa ince bir kateter yerleştirilir. Bu kateter sayesinde belli aralıklarla ağrı kesici yapılır ve doğumunuz ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir ve doğum sonrası ağrıda engellenmiş olur.
Epidural anestezi ile normal vajinal doğum eylemi sırasında sezeryana gitmeniz gerektiren bir durum olursa anestezist ilaç dozunu ayarlar. Bu bölgenin motor işlevi sağlayan sinirleri baskılayarak tam bir anestezi sağlar. Uygulama yapılan bölgenin altında kalan kısımda, his ile birlikte hareket kabiliyeti de ortadan kalkar. Bu durumda geçici süreyle bacaklarınızı hissedemez ve hareket ettiremezsiniz. Bu sezaryen ameliyatlarında uygulanan epidural anestezidir.
En önemli komplikasyonlar;
• Annede ani tansiyon düşmesi
• Doğumun 2. Evresinde annenin yeterli ıkınamaması ;sonuç olarak operatif doğum riskinin artması
• Annede ateş
• İdrar yapamama
• Baş ağrısı
• Geçici sırt ağrıları
• Epidural uygulanmasina bağlı sinir hasarı, kanama ve enfeksiyon oldukça nadir karşılaşılabilecek komplikasyonlardır
Наш адрес
Шириньялы, Квартира Достлар, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Муратпаша/Анталья