Vajinismus Tedavisi
Antalya Vajinismus Tedavisinde yıllardır hizmet veren Op. Dr. Neslihan Hazar vajinismus tedavisi uygulamasını kliniğinde başarılı bir şekilde yapmaktadır. Vajinismus tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Vajinismus tedavisinde önemli olan 3 adım vardır; hastalığı kabul etmek, tedaviye adım atmak ve doktorunuza güvenmek.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus, vajen penis birlikteliğinin sağlanamadığı bir durumdur. Cinsel birleşmede,
(penetrasyon anında) aşk kaslarını yani pelvik taban kaslarını ani ve istemsiz bir şekilde kasması ve bunun sonucunda birlikteliğinin sağlanamadığı bir durumdur.
Vajinismus, cinsel ilişki sırasında vajina da bulunan aşk kaslarının istem dışı kasılarak birleşmenin olamaması durumudur.
Vajinismus, vajinanın panik atağıdır. Birlikteliğin denenmesi sırasında ve hatta bunu denemeden önce vücudun, bu korkuyu bedenen ifade etme şeklidir.
Vajinismus ağrıdan kaçınmaya yönelik bir davranış biçimidir.
Vajina girişinde, vajinanın alt 2 cm’lik kısmında bulunan aşk kaslarının (pelvik kasların), birleşme anında istemsiz kasılması, birleşmenin acı, ağrı ve imkansız olarak algılanmasıdır. Vajinismus da sadece vajina girişinde olan kaslar değil, bütün vücutta bir kasılma olur. Kadın eşini arzular ancak, birlikteliğin denenmesi sırasında korku, panik ve kendisini koruma dürtüsüyle bacaklarını kapatarak elleriyle eşini iter. Kadın da bütün bunlar, kızlık zarının çatlayacağı, patlayacağı, çok ağrı, acı hissedeceği ve çok kanama olacağı düşüncesi ile istemsiz bir şekilde oluşur. Bu tamamen kişinin, kendisini koruma ve savunma çabasıdır. Bu davranış biçimine vajinismus denir. Kadın da ya acırsa, duygusu çok fazla olduğu için hiçbir şekilde ilişkiye müsaade etmez.
.
Vajinismus hastalarında kasılma tamamen istem dışıdır. Kadın zihninde yer etmiş olan ya acırsa, diye korkarak hiçbir şekilde ilişkiye müsaade etmez.
Kadında vajinismus olması, eşini sevmediği anlamına gelmez eşini ister arzular ancak ağrı acı ve ağrı olacağı korkusu ile bilinçsiz bir şekilde eşini reddeder.
Vajinismusta başta vajina etrafında ki, aşk kaslar olmak üzere, bütün vücut kasları kasılabilir.
Vajinismus bir kaçınma ve erteleme hastalığıdır. Vajinismusta kadın, bu durumun sonsuza kadar süreceğini hisseder ve umutsuzluğa kapılır kendini yalnız hisseder. Sadece kendinde bir problem olduğunu düşünür. Kendini çok yalnız ve umutsuz hisseder. Asla yalnız değilsiniz. Vajinismus her on çiftten birinde görülebilir. Vajinismus sadece bizim ülkemizde görülen bir sorun değildir. Bütün dünyada sıklıkla görülen bir problemdir. Ancak bizim ülkemizde batı ülkelerine göre biraz daha sık görülür.
Vajinismus tedavisin de çiftler birlikte tedaviye alınır. Vajinismus çiftin sorunudur.
Tedavide en önemli ilk adım vajinismuslu kadının tedaviye karar vermesidir. Tedaviye karar verildiğinde en önemli adım atılmış olur.
Vajinismus kader değildir.
Tedavisi %100 mümkündür…
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok sık rastlanan bir durumdur. Vajinismus bir aile sorunudur. Ailenin temel yapısını oluşturan eşlerin birlikte çözebileceği ve çözülebilmesi için birlikte adım atması gereken bir sorundur. İnanılanın aksine son derece kolay çözülebilir. Yeter ki vajinismuslu hasta tedaviye karar versin. Vajinismusun tedavisi vardır, çözümü %100 mümkündür. Çiftlerin endişeye kapılmaması ve tedavisi için ilk adımı birlikte atması en doğru yol olacaktır.
Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak bugüne kadar çözümlediğim bir çok vajinismus hastası olduğunu söylemek isterim.
-
Vajinismus tedavisi kişiye (Çifte) özel düzenlenir.
-
Vajinismus %90 psikolojik bir sorundur, %10 organik nedenlerden olur.
-
Vajinismus tedavisinde önemli olan ilk adım, vajinismuslu bayanın tedaviye karar vermesi ve çift olarak tedaviye başlamaları ve vajinismus sorununu çözmek istemeleridir. Yani sorunu çözmek isteyen çiftler tedaviye alınmalıdır.
-
Çiftlerin iyileşme arzusu yanında doktorlarına güvenmeleri ve her şeyi açıkça anlatmaları gerekir.
Vajinismus tedavisinde Bilişsel Davranışsal Terapi (BDT) çok etkili bir yöntemdir. Bu tedavide çiftlerin, cinsellikle ilgili anksiyetelerinin azaltılması amaçlanır. Vajinismus tedavisinde yoğun bir şekilde cinsel bilgilendirme ve eğitim yapılır. Yapılan cinsel bilgilendirme ile pelvik kasların (aşk kaslarının) fonksiyonu öğretilir. Sonrasında bu kasları nasıl gevşetebileceği öğretilir. Bu pelvik kasların kontrolü öğretildikten sonra vajinanın kasılmasının nasıl önlenebileceği öğretilir. Vajinismus tedavisinde başarı için bu egzersizler ev ödevi olarak yapılır. Bu bilişsel yeniden yapılandırma ev ödevleri vajinismus tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.
Çiftler vajinismus tedavisinde karar aldıktan sonra; önce çiftler birlikte değerlendirilir ve sonrasında çiftlerin ayrı ayrı detaylı öyküleri alınır. Çiftlere cinsel birliktelik yasağı verilir ve vajinismus tedavisinde bütün kontrolün kadında olacağı söylenerek kadına bu konuda bir güvence verilir. Vajinismus tedavisinde doktor ve çift arasında karşılıklı güven sağlanır. Sonrasında jinekolojik muayeneye geçilir. Jinekolojik muayenenin ağrılı bir işlem olmadığı ve nasıl yapılacağı anlatılır. Dış genital organlar kontrol edilip anatomik bir problem olup olmadığına bakılır. Dış dudaklar hafifçe açılarak kızlık zarı ve vajina girişi kontrol edilir. Anatomik bir sorun varsa, kızlık zarının septalı olması gibi ilk olarak bu sorun giderilmeye çalışılır.
Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar bu sorunu yaşamalarının en önemli sebebi, çoğunlukla cinsel ilişki ve cinsellik ile ilgili birçok yanlış ve eksik bilgiye sahip olmalarıdır. Bunlardan bir kısmı çocukken bacaklarını kapat, genital organına dokunma, eteğini kaldırma ayıp olur gibi söylenen sözler. İlk gece ile ilgili kızlık zarı patlayacak, çatlayacak, çok ağrı ve kanama olacak gibi korkutucu yanlış bilgiler. Bunun dışında vajinismus problemi yaşayan bir kısım kadın da niye ve niçin korktuğu hakkında bir fikir sahip değillerdir.
Vajinismus tedavisi kişinin yanlış doğrularını değiştirip, bunun yerine doğru ve rahatlatıcı bilgilerin verilmesi üzerine olmalıdır. Bunun içinde dünyada kullanılan vajinismus tedavi yöntemleri olarak; bilişsel davranışsal terapi (BDT) uygulanmalıdır.
Vajinismus tedavisinde, çiftlere pelvik yapı; (genital organlar) hakkında bilgilendirme yapılır. Vajinismus tedavisi gören hastaya, kızlık zarında patlama, yırtılma, kanama ve acı olmayacağı, kızlık zarının esneyebilen bir yapısı olduğu anlatılmalıdır. Vajinanın da normalde 10 kat esneyip genişleyebilecek bir yapısı olduğu ve penisin de çok rahat girmesine müsaade edebilen bir organ olduğu anlatılmalıdır. Vajinismus vajen alt 1/3 kısmındaki kasların (aşk kaslarının) istemsiz kasılması sonucu oluşur. Vajinismusta problem vajina girişindeki aşk kaslarının istemsiz olarak kasılmasıdır. Vajinismus hastamıza aşk kaslarına odaklanmayı bu sayede aşk kaslarına kendi kontrolünde nasıl kasıp gevşetebileceği öğretilmelidir. Bu da kegel egzersizi ile mümkündür.
Danışan çiftlerimizle ofisimde cinselliğin sadece birleşme (vajina penis birlikteliği) olmadığı üzerinde yoğunlaşarak konuşuyoruz. Daha sonra cinsellikten haz almanın hedefine yönelik tedavi programı uyguluyorum. Vajinismus sorununu en kısa sürede çözmeye çalışıyorum. Çiftler vajinismus tedavisinde kararlı ise danışan çifte uygun tedavi programımızı seçiyor ve onu uyguluyoruz. Ancak bazı durumlarda vajinismusun temelinde psikiyatrik bir hastalık varsa psikiyatri konsultasyonu gerekli olabiliyor. Vajinismus tedavi süreci yaklaşık 3-5 seans sürüyor. Vajinismus tedavisindeki amaç sadece penis-vajina girişinin sağlanması değil, tatminkar bir cinsel hayata ulaşmak olmalıdır.
Vajinismus bir erteleme hastalığı, başvurmayı ertelemenin en çok bilinen klasik muayene olma korkusu, kaygısını ortadan kaldırmak gerekir. Vajinismus tedavisini ertelemek demek aslında burada vajinismus sorunu ile yüzleşmekten kaçmak içindir. Çünkü kişinin içindeki yaşadığı kaygılardan dolayı problem için başvurması ve bir vajinismus tedavi-terapi sürecine girmesi maalesef onun için korkutucudur. Eğer vajinismus sorununu ertelerseniz aslında başaramama kaygınızı ertelemiş olursunuz. Bu nedenle bir an önce tedaviye başlayın. Vajinismus tedavisini ertelemek mutluluğunuzu ertelemektir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus, cinsel birlikteliğin mümkün olmadığı bir durumdur. Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazen kadınlar kendilerinde vajinismus bulguları araştırırken böyle bir rahatsızlığın olduğunun farkına varırlar. Daha öncesinde vajinismus diye bir hastalık olduğunu hiç duymamışlardır.
-
Vajinismuslu kadın partnerini arzulayıp ister, ön sevişmede sorun yoktur ancak tam birleşme anında, daha birleşme olmadan korku ve panik yaşar, solunumu hızlanır, istem dışı kasılma ile ilişkiyi reddeder. Bacaklarını kapatır, eliyle eşini iter.
-
Birlikteliğin başlangıcında, ön sevişmede sorun yokken, zamanla ön sevişmeden de uzaklaşma ve partnerini tamamen reddetme, hiç birleşmeyi denememe durumu ortaya çıkar.
-
Cinsel ilişki sırasında ağrı, yanma batma hisseder.
-
Bütün belirtiler cinsel ilişki bittiğini düşündüğü an biter.
-
Zorlu ağrılı bir ilişkiden sonra, tekrar ilişkiye girememe ve ilişkiyi reddetme.
-
Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatır, bütün vücudunda kasılma hisseder, çarpıntı olur, hafif tansiyon düşmesi, baş dönmesi, bulantı, nefesinin kesilmesi, soğuk terleme ve baygınlık hissi görülebilir. Bazen sadece cinsel ilişkiyi düşünmek bile vücudun kasılmasına neden olur. Vajinismus aslında vajinanın panik atağıdır.
-
Genital bölgeye ayna ile bakamaz ve dokunamaz. Partnerinin dokunmasına da müsaade etmez.
-
Çıplak duş alamaz ve eşinin yanında çıplak kalamaz.
-
Vajinaya herhangi bir şey ve tampon yerleştiremez
-
Jinekolojik muayeneden kaçınır ve muayene masasına çıkmak istemez.
-
Bazı vajinismuslu kadınlar vajen içerisine tampon koyabilir, jinekolojik muayene olabilir ama cinsel ilişkiye giremez.
-
Kişi zamanla duygusal tatminde azalma, utanç duyma, kendinden nefret etme ve hayal kırıklığı hissi yaşar.
Vajinismus Dereceleri Nelerdir?
Vajinismus hastalarının bilmesi gereken en önemli şey bu hastalığın kesin tedavisinin olduğu ve başarı şansının kadının bu rahatsızlığı yenme isteği ile ilgili olduğudur. Vajinismus tedavisini ertelemeden en kısa sürede bu tedaviyi yapan uzman doktora başvurmanız gerekir.
Vajinismus hastaları ile yaptığımız ilk görüşmede değerlendirme ve jinekolojik muayene sonrası yaptığımız değerlendirmeye göre vajinismus hastaları 1. Den 5 e kadar derecelendirilir.
-
derece vajinismus; en hafif formudur. Hasta jinekekolojik muayene masasında rahatça bacaklarını açar. Muayene eşliğinde verilen telkinlerle vajinal kaslarını kontrol edebilir. Penisin vajinaya penetrasyonu sınırlıdır. Bu hastalar ağrılı cinsel birliktelik yaşadıklarını düşünüp vajinismus olduklarını düşünmezler. Halbuki normal bir cinsel ilişki ağrısız ve acısız yaşanmalıdır.
-
derecede vajinismus; orta derecede vajinismus formudur. Hasta jinekeolojik muayene masasında bacaklarını açar ancak doktorun verdiği telkinlere rağmen pelvik taban kaslarını kasmaya devam eder.
-
derecede vajinismus; ortanın üstü vajinismus, hasta cinsel birleşmede şiddetli bir şekilde kasılır. Bu hastalar vajina girişine dokunamaz ve dokundurmazlar. Jinekolojik muayene masasında hasta kalçasını havaya kaldırır ve kasarak muayeneye engel olur.
-
derecede vajinismus; Şiddetli vajinismus formudur. Bu hastalar ilişki sırasında korku ve endişeye kapılır. Pelvik kaslar ile tüm vücut kaslarında kasılma olur. İlişki bittiğinde sakinleşmesi uzun sürer. Jinekolojik muayene masasında hasta pelvik kaslarını kasar, kalçasını çeker, bacaklarını kapatarak doktorun muayene etmesini dokunmasını engeller.
-
derecede vajinismus; Şiddeti ve derecesi en ağır olan formudur. Jinekolojik muayeneden şiddetle korkar. Bu da hastada titreme, hızlı nefes alma, ağlama krizi, çarpıntı, bulantı, kusma ve bayılma hissi, masadan kaçma gibi tepkiler yaşar.
Vajinismus tedavisinin derecelendirilmesi , uygulanacak tedavi yönteminin kişiye özel planlanması ve yönetilmesi açısından önemlidir.
Vajinismus Görülme Sıklığı
Vajinismus cinsel sorun olarak hastaların en fazla doktora başvurma nedenidir. Yurtdışı yayınlarda cinsel terapi kliniklerine başvuran kadınlardaki vajinismus oranlarının %5-%17 arasında değiştiği rapor edilmiştir. Batılı ülkelerde bu oran daha düşük olup %1-6 dır.
Rastgele örnekleme ve yapılandırılmış görüşme metodlarının kullanıldığı ÇİSED Vajinismus Bilgi Anketi, Türkiye’de her 10 kadından birinin vajinismus sorunu yaşamakta olduğunu göstermiştir.
Tedavi arayışı olmaksızın kısmi ya da durumsal vajinismus yaşayan kadınların sayısı bilinmemektedir. Bu sayı klinik örneklere göre daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?
Vajinismus, Primer vajinismus ve Sekonder vajinismus olarak sınıflandırılır.
Primer vajinismus:
İlk cinsel deneyimde ortaya çıkan vajinismustur. Kadın, vajinal kasların kasılması sonucu ağrısız bir cinsel birleşme yaşayamaz. Kadın daha önce hiçbir başarılı cinsel birleşme yaşayamamıştır veya vajinal tampon kullanamamıştır.
Sekonder vajinismus:
Daha önce bir cinsel yaşantısı olmuş, jinekolojik muayenede hiçbir sorun yaşamamış ve sonrasında vajinismus belirtileri geliştirmiş kadınlara denir. Genellikle daha ileri yaşlarda olur. Bu durumun nedeni zorlu bir doğum, doğum esnasında yaşanan bir travma, jinekolojik cerrahi sonrası, sert yapılan bir jinekolojik muayene, bazen menopoz sonrasında, bazen de vajinal radyoterapi sonrasında oluşabilmektedir. Nadiren ağır vajinal enfeksiyon sonrasında da görülebilir. Kadın için daha önce güzel, zevkli olarak nitelendirdiği cinsel ilişki, ağrılı, acılı ve imkansızdır. Bu da yine kadının kendini umutsuz hissetmesine, vajenin esnek yapısını kaybetmesini düşünmesine ve ıslanmanın azlığına neden olabilir.
Vajinismus Muayenesi Nasıl Yapılır?
Vajinismus problemi yaşayan çiftler de teşhis koyabilmek için önce jinekolojik muayene yapılmalıdır. Böylelikle vajinismusun derecesi, varsa bir organik problem kolaylıkla gözlemlenir ve tedavi planı ona göre yapılır. Vajinismusu olan kadın genellikle bu muayeneden korkar ve muayene olamıyacağını düşünür. Çünkü vajinismusu olan kadın kendi genital organını tanımamaktadır ve genital organı ile ilgili korkuları vardır. Önce kadına genital organı hakkında maket üzerinde bilgilendirme yapılır. Kadının rahatlaması ve doktoruna güvenini sağlandıktan sonra, hasta muayene odasına alınır. Doktorun, kadının güvenini kazanması çok önemlidir. Muayene esnasında, herhangi bir alet kullanılmayacağı ve vajene herhangi bir alet yerleştirilmiyeceği anlatılır ve o güvence verilir. Jinekolojik muayene masasın da, ışık kaynağı eşliğinde genital bölge gözlemlenir ve sonrasında dudaklar hafifçe aralanarak vajina girişi, kızlık zarı gözlemlenir. Bu muayene çok kısa sürer ve kesinlikle ağrısızdır. Bu muayenede doktorun tavrı, sabrı ve hastaya yaklaşımı önemlidir.
Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur? Hangi Tetkikler Yapılır?
Vajinismus tanısı çiftin detaylı öyküsü dinlenerek çok rahatlıkla konur. Öykü dinlendikten sonra muayene bulguları ile tanı kesinleşir. Vajinismus hastaların da tanıyı keşinleştirmek için jinekolojik muayene yapılması gerekir. Çünkü vajinismusun sebebi %90 psikolojik %10 organik nedenlidir. Herhangi bir organik neden var ise önce onun çözümlenmesi gerekir. Bu nedenle önce jinekolog değerlendirmelidir. Genellikle hastalar jinekolojik muayeneden çekinir ve korkarlar. Korkulucak bir durum yoktur. Jinekolojk muayenede herhangi bir alet kullanılmaz, sadece görsel olarak değerlendirilir.
Vajinismus tanısı için herhangi bir tahlil yapılması gerekmez. Çoğunlukla, çiftler internetden araştırarak acaba vajinismus olabilir miyiz diyerek gelirler.
Vajinismusta Hangi Doktora veya Hangi Bölüme Gitmek Lazım?
Cinsel ilişkiye giremem problemi olan çiftlerin ilk başvuracağı kişi kadın doğum uzmanı olmalıdır. Tabi ki vajinismus eğitimi almış kadın doğum doktorunun yaklaşımı çok daha iyi olacaktır. Eğer çiftlerde kadında bir sıkıntı yoksa, erkek de bir problem olduğu düşünülürse erkek üroloji uzmanına gönderilir. Vajinismusun %90 sebebi psikolojiktir. %10 u organik bozukluklardan kaynaklanır. Organik bozukluklar, kızlık zarı ile ilgili anatomik değişiklikler, vajina ile ilgili anatomik bozukluklardır. Bunların değerlendirilmesi kadın doğum uzmanları tarafından yapılır. Sonrasında vajinismus tedavisi yapan kadın doğum uzmanı veya cinsel terapist ile devam edilir.
Sekonder vajinismusu olan kadınlar, yani daha önce cinsel birliktelikte bir problemi olmayıp, daha sonra problem başlamıştır. Genellikle organik (bedensel) nedenlerden olur Travmatik vajinal doğum, veya vajinaya yapılmış bir cerrahi müdahale sonrası olabilir.. Onların ilk başvuracağı kişi kadın doğum uzmanı olmalıdır.
Vajinismus 15 dakikada tedavi edilebilir mi? Bir günde vajinismus tedavisi mümkün mü?
Vajinismus 15 dakikada tedavisi olabilecek bir rahatsızlık değildir. Bir günde vajinismus tedavisi yapılmaz. Normal bir vajinismus tedavisi 2-5 seans arasında her gün tedaviye alınarak yapılabilir. Hasta aralıklarla seansa gelmek isterse ona göre bir program yapılır.
Vajinismus Tedavisinde Hipnozun yeri nedir?
Son yıllar da Hipnoz ve hipnoterapi vajinismus tedavisinde oldukça popüler ve kullanılan bir tedavi tekniği oldu. Hipnoterapi ile kişinin gevşemesi ve bilinçaltında var olan korkuları ortadan kaldırılır.
Hipnoz ve Hipnotera nedir?
Toplumda bugüne kadar hipnozu yanlış tanımladık ve tanıdık. Hipnoz bilincin açık olduğu bir ortamda kesinlikle uyku hali olmadan, istekle elde edilen, telkin alabilme seviyesine ulaşma halidir. Yani uyku ile uyanıklık arasında bulunan bir bilinç halidir. Hasta uyumaz etrafında olup bitenerden haberdardır. Hipnoterapi ise hastada bulunan olumsuz durumların ortadan kaldırılması ve çözüme ulaşması için yapılır. Vajinismus gibi pek çok hastalıkta hipnoz ve hipnoterapi ile tedavi edilebilir.
Hastaların kafasında hipnoz ile ilgili birtakım sorular ve sorunlar vardır. Hipnoza girersem acaba sırlarımı açıklar mıyım? Hipnoterapistin kuklası oyuncağı konumuna girer miyim? Hipnozda bana istediklerini yaptırırlar mı? Hastalar buna benzer birçok kaygı yaşayabilir. Ayrıca hipnoza giren kişilerin aptal ve geri zekalı olduklarını düşünür. Halbuki hipnotik olguda esas olay hastanın hipnozu istemesi ve hipnoterapiste güvenmesi ile başlar. Kişi hipnozu istemiyorsa asla zorlanmamalı.
Hipnoterapist hasta izin verirse hastanın istekleri ve soruları doğrultusunda ona yardımcı olur. Hipnoz ile bilinç tam olarak açıkken, bilinçaltında bulunan korku kaygı endişe gibi problemler bulunarak, bunlar olumlu telkinlerle yer değiştirmesi sağlanılır.
Vajinismus Hastalarında Hipnoz ve Hinoterapi gerekli mi?
Her vajinismus hastasında gerekli değildir. Zaten hasta istemezse hipnoz ve hipnoterapi mümkün değildir. Hastanın isteğine bağlıdır, kaygısı, korkusu fazla olan, tam olarak gevşeyemeyen hastalarda tercih edilebilir.
Vajinismus tedavisinde Hipnoz ve Hipnoterapi
Muayenehanemde, vajinismus tedavisinde hipnoz ve hipnoterapi uygulamaktayım. Diğer tedavi yöntemlerine ek olarak yapmaktayım. T.C. Sağlık bilimleri üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) MerkeziSağlık b-Bakanlığı Onayı ile yürürlüğe giren Hipnoz Uygulaması Sertifkalı Eğitim Programında, eğitimimi tamamlayıp sertifika aldım.
Vajinismus ve Cinsel İsteksizlik
Cinsel isteksizlik, cinsel birlikteliği, aşk oyunlarını, haz almayı istememektir. Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde cinsel isteksizlik yoktur. Ön sevişme, aşk oyunları, elle veya sürtünme ile haz alma ile cinsel doyum olur. Karşılıklı klitoris ve penis okşanarak orgazm da olabilirler, kadın vajinal ıslaklığını da hisseder, ancak cinsel birliktelik vajen penis birlikteliği başlamak istendiğinde vajen birden ıslaklığını kaybeder.
Vajinismusta zamanla bu ön sevişmeler azalır ve bu sevişmeler anlamsızlaşır, çiftler birbirinden uzaklaşır, cinsel isteksizlik olur. Bu nedenle vajinismus rahatsızlığı olan çiftler tedaviyi ertelememeli. Süre uzadıkça sorun artar.
Vajinismus Tedavisi İçin Parmak Egzersizi Şart Mı ?
Vajinismus tedavisinde eşinin yada kendi parmağı ile yapılan egzersiz vardır. Ancak parmak egzersizini hasta kullanmak istemezse başka seçeneklerimiz de var. Bunu hasta ile konuşarak uygun seçeneği tedavide kullanıyoruz.
Vajinismusta Nöralterapi
Vajinismus tedavisinde yardımcı tekniklerden biridir. Nöralterapi tek başına vajinismus tedavisinde kullanılmaz. Nörolterapi, bozulmuş vücut fonksiyonlarını yeniden normale döndürmek için kullanılır.
Vajinismus hakkında erkekler ne düşünür?
Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının, istem dışı kasılarak cinsel ilişkiye girememe durumudur. Evlilik ile mutlu bir yaşam planlayan çiftin cinsel birlikteliği yaşayamamasıdır.
Mutlu bir evlilik planlayan çift, o güne kadar duymadığı ve bilmediği bir sorun olan vajinismusla karşılaşır.
Sonuçta her evli çiftin yaşadığı cinselliği ve cinsel birlikteliği yaşayamamak ve eşinin de istemesine rağmen, cinsel ilişkiye girememektir. Erkek olarak, bu durumla karşılaşmak oldukça sıkıntılı.
Erkek bu durumda, kendisini, eşini ve evliliğini sorgular. Erkek zamanla kendini çaresiz hisseder ve ilişki sürecine adapte olabilmek için gün geçtikçe pasif bir karakter sergiler.
Vajinismuslu kadınların kocaları istenmedikleri, yeteri kadar sevilmedikleri ve reddedildikleri duygusuna kapılır. Bu da erkeklerde cinsel isteksizliği ortaya çıkarır.
Erkeğin kendine olan özgüven kaybına neden olur. Erkeğin bu sorunlarla yaşaması, vajinismus tedavisine başvurma sürecini uzatabilir. Ayrıca büyük umutlarla başlayan evlilikte hayal kırıklığı yaşatır.
Vajinismus Tedavisi ve Başarı
Vajinismus sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok sık rastlanan bir durumdur. Vajinismus bir aile sorunudur. Ailenin temel yapısını oluşturan eşlerin birlikte çözebileceği ve çözülebilmesi için birlikte adım atması gereken bir sorundur. İnanılanın aksine vajinismus hastalığında çözüm istenilirse son derece kolay çözülebilir.
Vajinismusun tedavisi vardır, çözümü %100 mümkündür. Çiftlerin endişeye kapılmaması ve vajinismus tedavi için ilk adımı birlikte atması en doğru yol olacaktır. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak bugüne kadar çözümlediğim bir çok vajinismus hastası olduğunu söylemek isterim. Vajinismus tedavisi kişiye (Çifte) özel düzenlenir. Vajinismus, tedavisi çözümü %100 mümkün olan psikolojik bir sorundur.
Vajinismus tedavisi başarı ile bittikten sonra bir kez ilişkiyi başaran hasta tekrar vajinismus yaşayabilir mi ?
Vajinismus tedavisinde, ana prensip pelvik taban kaslarının (aşk kaslarının) nasıl kontrol edilebileceğini öğrenmektir. Bu kasların kontrolü öğrenildikten sonra unutulmaz. Bu aynen bisiklet sürmeyi öğrenmek, yüzmeyi öğrenmek ve araba sürmeyi öğrenmek gibidir. Nasıl bunları unutmuyorsak pelvik taban kaslarımızı nasıl kullanacağımızı da unutmuyoruz. Vajinismus tedavisi kalıcıdır!
Vajinismus Tedavisi Antalya
Antalya’da muayenehanemde vajinismus tedavisi yapmaktayım. Eğitimimi ÇİSED eğitim programını tamamladım Vajinismus tedavisini seanslar şeklin de yapıyorum yardımcı tedaviler den hipnozu hasta tercih ederse kullanıyorum.
Muayenehanem İsmet Gökşen cad No:28/6 Şirinyalı Lara/Antalya.
Adresimiz
Şirinyalı, Dostlar apartmanı, İsmet Gökşen Cd. No:28/6, 07000 Muratpaşa/Antalya